VMware ESXi'den Proxmox VE'ye taşıma: Import Wizard ile Windows ve Linux sanal makineleri adım adım geçirme
ESXi sanal makinelerinizi Proxmox VE Import Wizard ile kısa kesintiyle taşıyın. Hazırlık kontrolleri, VirtIO sürücüleri, BIOS/UEFI seçimi, SATA'dan VirtIO SCSI'ye geçiş, INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE ve ağ sorunlarının çözümü ile geri dönüş planı bu rehberde.
sunucu.com.tr Ekibi10 dk okuma
VMware lisans modelindeki değişikliklerden sonra birçok işletme ESXi'den çıkış yolu arıyor. Proxmox VE bu geçişte sık tercih edilen seçeneklerden biri, çünkü yerleşik Import Wizard ESXi üzerindeki sanal makineleri doğrudan okuyup içe aktarabiliyor. Bu rehber, Windows ve Linux sanal makinelerini açılış hatası almadan ve kesintiyi kısa tutarak taşımak isteyen sistem yöneticileri ile KOBİ BT sorumluları için hazırlandı.
Neden şimdi ve neden Import Wizard
Broadcom'un VMware'i satın almasının ardından kalıcı lisanslar abonelik modeline geçti, ücretsiz ESXi kullanımı da uzun süre belirsiz kaldı. Yenileme dönemindeki maliyet artışı, özellikle birkaç host çalıştıran KOBİ'leri alternatif aramaya itti.
Proxmox VE, 8.2 sürümüyle birlikte arayüze bir ESXi içe aktarma sihirbazı ekledi. Bu araç ESXi host'unu Proxmox'ta bir depolama gibi gösteriyor, sanal makinenin yapılandırmasını (CPU, bellek, diskler, ağ kartları) okuyor ve eşdeğer bir Proxmox sanal makinesi oluşturuyor. Eskiden OVF dışa aktarma, dosya kopyalama ve qm importdisk ile yürüyen süreç böylece büyük ölçüde tek ekrana iniyor. Asıl iş, sihirbazın öncesindeki hazırlık ve sonrasındaki sürücü ayarları.
Ön koşullar
- Proxmox VE 8.2 veya sonrası, güncel paketlerle. Eski bir kurulumda önce
apt updateveapt full-upgradeile güncelleyin. - ESXi host'una ağ üzerinden erişim (HTTPS, 443) ve okuma yetkili bir kullanıcı. Proxmox resmi belgesi ESXi 6.5 ile 8.0 arasındaki sürümleri desteklenen aralık olarak gösteriyor.
- Hedefte yeterli disk alanı. Thin disklerde bile boş alanı gerçek veri büyüklüğüne göre değil, tanımlı disk boyutuna göre planlamak daha güvenli.
- Kaynak sanal makinelerin güncel ve geri yüklenebilir bir yedeği.
Mümkünse sihirbazı vCenter'a değil, doğrudan ESXi host'una bağlayın. Proxmox belgeleri vCenter üzerinden aktarımın belirgin şekilde yavaş olduğunu belirtiyor.
Taşıma öncesi hazırlık: envanter ve engel kontrolü
Envanter çıkarın
Her sanal makine için şu bilgileri bir tabloda toplayın: işletim sistemi, firmware tipi (BIOS veya EFI), disk sayısı ve boyutu, disk denetleyicisi, ağ kartı ve bağlı olduğu port grubu ya da VLAN, statik IP ayarları, vTPM ve şifreleme durumu. Bu tablo hem sihirbazdaki seçimlerde hem de sorun giderirken işinizi kolaylaştırır.
Snapshot'ları birleştirin
Snapshot zinciri olan diskler içe aktarılabilir ama aktarım çok yavaşlar, ayrıca hangi durumun taşındığı konusunda kafa karışıklığı doğurur. vSphere istemcisinde "Delete All Snapshots" (snapshot'ları birleştirme) işlemini taşıma öncesinde yapın.
Desteklenmeyen durumlar
- vSAN üzerindeki diskler: Sihirbaz bu diskleri okuyamaz. Önce makineyi Storage vMotion ile yerel ya da NFS/iSCSI datastore'a taşıyın.
- Şifreli diskler: Depolama politikasıyla şifrelenmiş diskler aktarılamaz. Şifrelemeyi kaynakta kaldırmanız gerekir.
- vTPM: TPM durumu taşınmaz. Proxmox'ta yeni bir TPM eklenir; BitLocker açık bir Windows makinesi bu yüzden kurtarma anahtarı ister. Taşımadan önce kurtarma anahtarlarını kaydedin ya da BitLocker'ı askıya alın.
Taşıma öncesi alınan tam yedek, geri dönüş planınızın temelidir. Yedeği ayrı bir konumda tutmak için planlı bulut yedekleme seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Windows makinelerde VirtIO sürücülerini kaynakta kurmak
Windows'un taşıma sonrası açılmamasının en yaygın nedeni, disk denetleyicisi değiştiğinde açılış sürücüsünün yüklü olmamasıdır. Bunu en temiz şekilde kaynakta, ESXi üzerindeyken çözersiniz.
- Fedora projesinin yayımladığı kararlı virtio-win ISO dosyasını indirin ve ESXi'deki Windows makinesine CD olarak bağlayın.
- ISO içindeki
virtio-win-guest-tools.exepaketini çalıştırın. Bu paket VirtIO disk (vioscsi, viostor), ağ (NetKVM), bellek balonu gibi sürücüleri ve QEMU guest agent'ı birlikte kurar. - Statik IP kullanıyorsanız mevcut ayarları not alın. Ağ kartı değişeceği için Windows yeni bir adaptör görecek ve IP ayarları ona taşınmayacak.
- VMware Tools'u kaynakta, son kapatmadan hemen önce kaldırın. Proxmox üzerinde kaldırmaya çalışmak, kurulum programı VMware ortamı aramadığı için sık sık hata verir.
Sürücülerin önceden kurulması tek başına yetmeyebilir; Windows bir sürücüyü ancak ilgili donanımı gördüğünde açılışta yüklenecek şekilde etkinleştirir. Bu yüzden taşıma sonrasında aşağıda anlatılan "geçici VirtIO disk" yöntemi hâlâ en güvenli yoldur.
Linux makinelerde hazırlık
Güncel Linux dağıtımlarının çekirdeğinde VirtIO modülleri bulunur. Sorun genellikle initramfs'in yalnız mevcut donanım için oluşturulmasıdır (RHEL ailesindeki dracut "hostonly" modu buna örnek). Aşağıdaki betik, initramfs'e VirtIO modüllerini ekler. RHEL 8/9, Rocky Linux, AlmaLinux ile Ubuntu 22.04/24.04 ve Debian 12 için hazırlandı; kaynakta, taşımadan önce root olarak çalıştırılır. Tekrar çalıştırmak zarar vermez. Geri almak için oluşturulan yapılandırma dosyasını silip aynı initramfs komutunu yeniden çalıştırmanız yeterlidir.
#!/usr/bin/env bash
# Kaynak Linux VM'de initramfs'e VirtIO modullerini ekler.
set -euo pipefail
MODULLER="virtio_blk virtio_scsi virtio_net virtio_pci"
if command -v dracut >/dev/null 2>&1; then
# RHEL ailesi: kalici dracut ayari
echo "add_drivers+=\" ${MODULLER} \"" > /etc/dracut.conf.d/virtio.conf
dracut -f --regenerate-all
elif command -v update-initramfs >/dev/null 2>&1; then
# Debian/Ubuntu: modulleri listeye ekle (varsa tekrar eklemez)
for m in ${MODULLER}; do
grep -qx "$m" /etc/initramfs-tools/modules || echo "$m" >> /etc/initramfs-tools/modules
done
update-initramfs -u -k all
else
echo "initramfs araci bulunamadi, elle kontrol edin" >&2
exit 1
fi
echo "VirtIO modulleri initramfs'e eklendi."
Ayrıca /etc/fstab dosyasında diskleri /dev/sda1 gibi aygıt adıyla değil UUID ya da LABEL ile bağladığınızı kontrol edin. Disk denetleyicisi değişince aygıt adları da değişebilir. Ağ arayüzü adı da büyük olasılıkla değişecektir (ESXi'deki ens192 Proxmox'ta çoğunlukla ens18 olur); netplan ya da NetworkManager yapılandırmasını buna göre güncellemeye hazır olun.
Proxmox VE'de ESXi'yi depolama olarak eklemek
- Proxmox arayüzünde Datacenter > Storage > Add > ESXi yolunu izleyin.
- Bir ID verin, ESXi host'unun adresini (ör.
192.0.2.10), kullanıcı adını ve parolasını girin. - ESXi kendinden imzalı sertifika kullanıyorsa Skip Certificate Verification seçeneğini işaretleyin.
- Ekledikten sonra sol menüde bu depolama görünür ve içinde ESXi'deki sanal makineler listelenir.
Bu depolama yalnız içe aktarma içindir; üzerinde sanal makine çalıştırmazsınız. Taşıma bittiğinde kaldırabilirsiniz.
Import Wizard ile sanal makineyi içe aktarmak
Kaynak sanal makineyi ESXi'de düzgün şekilde kapatın. Çalışan makinenin diskleri kilitli olur ve tutarlı bir kopya alınamaz. Ardından listede makineyi seçip Import düğmesine basın.
General sekmesi
- VM ID ve ad: Proxmox'taki numaralandırma düzeninize uygun bir ID verin.
- Target Storage: Disklerin yazılacağı depolama. LVM-thin ve ZFS blok tabanlıdır, disk ham (raw) olarak yazılır. Dizin tabanlı depolamada (ör. NFS ya da
local) qcow2 seçebilirsiniz; qcow2 snapshot desteği sağlar, raw ise biraz daha az ek yük getirir. - OS Type: Windows makineler için doğru Windows sürümünü seçin. Proxmox bu seçime göre bazı varsayılanları ayarlar.
- Live Import: Makine aktarım sürerken Proxmox'ta açılır ve veri arka planda gelir. Kesinti kısalır, ama aktarım yarıda kesilirse açılıştan sonra yazılan veriler kaybolur. İlk denemelerde kapalı tutun.
Advanced sekmesi
- Diskler: Her disk için hedef depolama ve veri yolu (bus) ayrı seçilebilir. Windows için VirtIO sürücülerinin açılışta yüklendiğinden emin değilseniz önyükleme diskini SATA olarak bırakın.
- SCSI Controller: VirtIO SCSI single tavsiye edilen seçimdir.
- Ağ: Her kaynak ağ kartını bir Proxmox köprüsüne (ör.
vmbr0) eşleyin, gerekiyorsa VLAN etiketini girin. Model olarak VirtIO en iyi performansı verir; Windows'ta sürücü yoksa geçici olarak Intel E1000 seçilebilir. - MAC adresi: Kaynak MAC'i korumak, DHCP rezervasyonları ve MAC'e bağlı yazılım lisansları için önemlidir.
Resulting Config sekmesi
Burada oluşacak yapılandırmayı görürsünüz. Özellikle BIOS alanını kontrol edin: kaynak EFI ise OVMF (UEFI) olmalı ve bir EFI diski eklenmelidir. Kaynak BIOS ise SeaBIOS kalmalıdır. Makine tipi için UEFI ile q35 daha uygun eşleşmedir. Her şey doğruysa Import ile işlemi başlatın ve görev kaydından ilerlemeyi izleyin.
Taşıma sonrası adımlar
Windows: SATA'dan VirtIO SCSI'ye geçiş
Önyükleme diskini SATA ile içe aktardıysanız makine açılır ama disk performansı düşüktür. Aşağıdaki yöntemle Windows'un VirtIO SCSI sürücüsünü açılışta yüklemesini sağlarsınız. Komutlar Proxmox VE 8 host'unda çalıştırılmak üzere hazırlandı. ORNEK_VMID yerine makinenin ID'sini, ORNEK_DEPO yerine depolama adını, ORNEK_DISK yerine qm config çıktısında gördüğünüz disk adını yazın.
#!/usr/bin/env bash
set -euo pipefail
VMID=ORNEK_VMID
DEPO=ORNEK_DEPO
# 1) Mevcut yapilandirmayi yedekle (geri donus icin)
qm config "$VMID" > "/root/vm-${VMID}-oncesi.conf"
# 2) Denetleyiciyi VirtIO SCSI single yap ve 1 GB'lik gecici disk ekle
qm set "$VMID" --scsihw virtio-scsi-single
qm set "$VMID" --scsi1 "${DEPO}:1"
# Simdi VM'i acin, Windows'ta Disk Yonetimi'nde yeni diskin
# gorundugunu dogrulayin ve VM'i duzgunce kapatin.
Windows yeni diski gördükten sonra VirtIO SCSI sürücüsü açılış sürücüsü olarak etkinleşir. Makineyi kapattıktan sonra önyükleme diskini SCSI'ye taşıyın:
#!/usr/bin/env bash
set -euo pipefail
VMID=ORNEK_VMID
DEPO=ORNEK_DEPO
DISK=ORNEK_DISK # ornek: vm-ORNEK_VMID-disk-0
# Gecici diski ve SATA baglantisini ayir (diskler "unused" olarak kalir, silinmez)
qm set "$VMID" --delete scsi1
qm set "$VMID" --delete sata0
# Asil diski SCSI olarak bagla ve onyukleme sirasini guncelle
qm set "$VMID" --scsi0 "${DEPO}:${DISK}"
qm set "$VMID" --boot order=scsi0
Geri almak için makineyi kapatıp scsi0 bağlantısını kaldırın ve diski yeniden sata0 olarak bağlayın; kaydettiğiniz /root/vm-ORNEK_VMID-oncesi.conf dosyası önceki değerleri gösterir. Makine sorunsuz açıldıktan sonra "unused" olarak kalan 1 GB'lik geçici diski arayüzden kaldırabilirsiniz.
Ağ kartı ve guest agent
Ağ kartını VirtIO'ya geçirin, statik IP ayarlarını yeni adaptöre girin. Proxmox'ta Options > QEMU Guest Agent seçeneğini etkinleştirin ve makineyi bir kez kapatıp açın. Agent, düzgün kapatma ve tutarlı yedek alma için gereklidir.
VMware Tools kalıntıları
Kaynakta kaldırmayı unuttuysanız ve Proxmox'ta kaldırma hata veriyorsa, VMware'in resmi temizleme yönergelerini izleyin. Kayıt defterini rastgele düzenlemekten kaçının.
Doğrulama
Taşınan her makine için şu kontrol listesini uygulayın:
- Makine açılıyor, konsolda hata yok.
- Proxmox özet ekranında guest agent IP adreslerini gösteriyor.
- Disk sayısı ve boyutları kaynakla aynı; Linux'ta
lsblkvedf -h, Windows'ta Disk Yönetimi ile kontrol. - Uygulama servisleri ayakta, veritabanı bağlantıları çalışıyor.
- Yedekleme işi tanımlandı ve ilk yedek başarıyla alındı.
Sık hatalar ve çözümleri
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
Windows açılışta mavi ekranla bu hatayı veriyorsa, önyükleme diski için sürücü yüklenmemiştir. Diski SATA'ya geri alın, makineyi açın ve yukarıdaki geçici VirtIO disk yöntemini uygulayın. Windows Server 2022 forum başlıklarında da en sık önerilen çözüm budur.
EFI shell'e düşme ya da "No bootable device"
Firmware uyumsuzluğu vardır. Kaynak EFI ise OVMF seçin ve EFI diski ekleyin; makine EFI shell'e düşüyorsa OVMF önyükleme yöneticisinden Windows Boot Manager ya da Linux için shimx64.efi/grubx64.efi dosyasını elle seçip kalıcı önyükleme girdisi ekleyin. Kaynak BIOS ise SeaBIOS kullanın. Ayrıca Options > Boot Order altında doğru diskin işaretli olduğunu kontrol edin.
Ağ trafiği akmıyor
Sırasıyla şunlara bakın: köprü eşlemesi doğru mu, VLAN etiketi girildi mi, fiziksel switch portu trunk mı, Proxmox firewall açıksa ilgili kural var mı. Windows'ta eski VMware ağ kartı gizli aygıt olarak kalıp aynı statik IP'yi tutuyor olabilir; Aygıt Yöneticisi'nde gizli aygıtları gösterip eski adaptörü kaldırın. Linux'ta arayüz adının değiştiğini unutmayın.
Kesinti penceresi ve geri dönüş planı
Tüm makineleri aynı gece taşımayın. Dalga dalga ilerleyin:
- Pilot: Kritik olmayan bir Linux ve bir Windows makineyle tüm süreci deneyin, süreleri ölçün.
- İkinci dalga: Dosya sunucusu, test ortamları gibi orta önemdeki makineler.
- Son dalga: Veritabanı, ERP ve etki alanı denetleyicileri. Etki alanı denetleyicisinde snapshot'tan geri dönmek replikasyon sorunlarına yol açabileceği için burada ekstra dikkatli olun.
Geri dönüş planı basit tutulmalı: taşıma sırasında kaynak makineyi ESXi'de silmeyin, yalnız kapalı bırakın. Proxmox tarafında sorun çıkarsa Proxmox'taki makineyi kapatıp ESXi'deki makineyi yeniden açarsınız. Aradaki sürede yeni veri yazıldıysa bunun nasıl geri taşınacağını önceden kararlaştırın. Kaynakları ancak birkaç günlük sorunsuz çalışmanın ve başarılı yedek geri yükleme testinin ardından kaldırın.
Taşıma planını kendi ekibinizle yürütmek istemiyorsanız VMware'den geçiş sayfasında sürecin nasıl ele alındığını inceleyebilirsiniz.
Sık sorulan sorular
vCenter üzerinden içe aktarma yapabilir miyim?
Teknik olarak evet, sihirbaz vCenter'a da bağlanabilir. Ancak Proxmox belgeleri bu yolun çok daha yavaş olduğunu belirtiyor. Mümkünse makinelerin bulunduğu ESXi host'una doğrudan bağlanın.
Live Import kullanmak güvenli mi?
Kesintiyi kısaltır ama risk taşır. Aktarım sırasında bağlantı koparsa makinenin Proxmox'ta açıldıktan sonra yazdığı veriler kaybolur. Pilot taşımalarda normal içe aktarmayı kullanın, Live Import'u yalnız ağın kararlı olduğu ve yedeğin hazır olduğu durumlarda deneyin.
virt-v2v ya da OVF ile taşımak daha mı iyi?
virt-v2v, özellikle Linux ve Windows misafirlerde sürücü dönüşümünü otomatik yapabildiği için bazı senaryolarda işinizi kolaylaştırır, ancak kurulumu daha zahmetlidir. OVF dışa aktarıp qm importovf ile içe almak ise ESXi'ye doğrudan ağ erişiminiz olmadığında kullanışlıdır. Çoğu KOBİ ortamı için Import Wizard en az adımlı yoldur.
Windows lisansım taşıma sonrası etkinleştirme ister mi?
Donanım kimliği değiştiği için Windows yeniden etkinleştirme isteyebilir. Lisans türünüze (OEM, hacim lisansı, KMS) göre durum değişir; taşıma öncesinde lisans bilgilerinizi ve haklarınızı kontrol edin.
Proxmox host'u kendim mi kurmalıyım?
Şart değil. Kendi donanımınızda Proxmox kurabilir ya da yönetimi devretmek için kurumunuza ayrılmış özel bulut altyapısını tercih edebilirsiniz. Taşıma adımları iki durumda da aynıdır.
Sonuç
Import Wizard, ESXi'den Proxmox VE'ye geçişin mekanik kısmını büyük ölçüde çözüyor. Başarıyı belirleyen ise hazırlık: snapshot'ları birleştirmek, vSAN, şifreleme ve vTPM engellerini önceden kaldırmak, Windows'ta VirtIO sürücülerini kaynakta kurmak ve firmware tipini doğru eşlemek. Pilot makinelerle başlayın, her dalgada kontrol listesini uygulayın ve kaynak makineleri ancak doğrulama ile yedek testi tamamlandıktan sonra kaldırın.
- #proxmox ve
- #vmware esxi
- #sanal makine taşıma
- #virtio
- #import wizard
- #windows server