Sunucu nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır ?

Bir sunucu ile neler yapabileceğimizi, ne işe yaradığını ve ihtiyaçlarımızı ne şekilde karşılayabileceğini anlatacağız. Yeni başlayan kullanıcılar için umarız faydalı bir doküman olur.

Sunucu nedir ?

Adından da anlaşılacağı üzere bir servisi sunan her yapıya sunucu denilebilir. Aslında sadece bir bilgisayar donanımı, ancak yaptığı iş itibariyle ismine sunucu diyoruz. Evinizde ya da ofisinizdeki bir bilgisayarı da size sürekli servis vermesi için açık bıraktığınızda, bunun adına da sunucu diyebiliriz.

Ancak genel olarak sunucu donanımları, kişisel bilgisayar donanımlarından daha güçlüdür, basit bir örnekle, evinizde 4 çekirdek bir bilgisayar kullanıyorsanız, işiniz için genel olarak 16/32 çekirdekli bir sunucu kullanırsınız. Ram ve hard disk kapasitesi de yine ihtiyacınıza göre belirlenir. Sunucu dememizin en büyük sebebi ise 7/24 açık ve ulaşılabilir durumda olmasıdır.

Örnek olarakbir web sayfası düşünün, bu web sayfasına siz ne zaman girmek istiyorsanız o zaman giriyorsunuz ve her denediğinizde size yanıt veriyor. Bunu sağlayan kaynağa sunucu diyoruz. Web sayfasına ait tüm içerikler, sunucuda bu sayfaya ait alanlar üzerinde tutuluyor ve siz istek yaptığınız zaman sunucu size bu sayfanın içeriklerini saat farketmeksizin gönderiyor. Bu da ulaşılabilir bir sunucu, ulaşılabilir bir web sayfası olduğu anlamına geliyor.

Sunucu ne işe yarar ? Sunucular hangi amaçlarla kullanılır ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yayınını yapmak istediğiniz servislerin tümü için kullanabilirsiniz.

  • Bir veya birden fazla web sitesi yayınlayabilir,
  • Mail alış/verişi için kullanabilir,
  • Veritabanı (MySQL, MsSQL, MongoDB, nosql) sistemleriniz için kullanabilir,
  • Online oyun çalıştırabilir,
  • Video ve radyo yayını için kullanabilir,
  • Ses trafiği işlemleriniz için kullanabilir,
  • Telefon santrali, voip ve diğer ses transferi işlemleri,
  • Muhasebe veya benzeri uygulamaların kullanımı.

Hangi sunucuyu seçmelisiniz ?

Önce ihtiyacı belirlemek gerekir. Disk mi ? Ram mi ? İşlemci mi ? Internet bağlantısı mı ? Hepsi ya da bir kaçı mı ? Bunlar en önemli etkenler. Ardından yedekleme senaryosunu düşünmelisiniz, çünkü sadece sistemi çalıştıracak bir yapı, olası bir donanım ya da yazılımsal arızada, datalarınızın kurtarılamaz hale gelmesine, silinmesine ve tüm emeklerinizin çöpe gitmesine neden olabilir. Bu çok teknik bir konu olmasına rağmen, bir kaç örnekle şöyle özetleyebiliriz;

Bir veya az sayıda, ufak çaplı web siteleri barındıracaksanız bayi hosting paketleri işinize yarayacaktır. Bayi paketlerinde, birden fazla kullanıcı ile aynı sunucu kaynaklarını kullanır, size tahsis edilmiş kaynak kapasitesi kadar çalışma izniniz olur. En ekonomik giriş seviyesi servis budur.

Kendinize özel bir sunucu üzerinde ihtiyacınız olan servisleri çalıştırmak için ise bulut sunucu seçenekleri işinize görecektir. Bulut yapısında,  kullanmak istediğiniz kadar kaynak alır ve buna göre ücretlendirilirsiniz. Dilediğinizde kapasite artırabilir veya düşürebilir, tüm servisleri kendiniz yönetebilirsiniz. Size özel bir sunucu servisindeki en ekonomik, mantıklı ve profrsyonel çözüm bulut sunuculardır. 

Görüntü ve ses yayını gibi bir işle uğraşıyorsanız, trafik kotası yüksek ya da limitsiz olan sunucular seçmeniz mantıklı olacaktır. Yurt dışında internet maliyetleri halen uygun olduğu için, 100 mbit/1 Gbit limitsiz trafikli sunucuları çok daha ucuza alabilirsiniz. Web sayfamızda bulunan Almanya Merkezli Sunucular ve Almanya Merkezli Bulut Sunucular servislerini bu tür işlemleriniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.